Sayfalar

02 Ekim 2018

MEB Lise Felsefe Kitabındaki Yanlışlar



Dünya Evrenin Merkezinde ve Bir Tepsi Gibi Düz Müdür?
 Güneş Doğar Mı, Batar Mı?
Yoksa Hem Doğar, Hem Batar Mı? MEB Lise Felsefe Kitabı Hangi Yanlışı Pekiştiriyor?
Yukarıdaki sorulara bakıp da küçük bir tashih sorununun büyütüldüğünü düşünmeyin. Bu bir tashih sorunu değildir.
Aksine MEB’in Lise 10. Sınıflar için okutulmasına karar verdiği Felsefe ders kitabında yer alan ve “gerçekliğe uygun olduğu için doğrudur” denilen, “Güneş her gün doğar ve batar”1 önermesi, binlerce yıl öncesine dayanan ve bilim tarafından çoktan yanlışlanmış bir evren anlayışının ifadesidir.
Yaklaşık beş yüz yıl önce yanlışlanmış olan bu evren anlayışına göre, Dünya evrenin merkezinde ve bir tepsi gibi düzdür. Güneş dâhil, tüm gök cisimleri Dünyanın çevresinde döner. Dolayısıyla, Güneş bir yandan doğar, diğer yandan da batar. Gündüz ve gece, karanlık ve aydınlık bununla ilişkilendirilir.
Geçmişte milyarlarca insan, buna inanarak yaşadılar ve ölüp gittiler. Günümüzde milyarlarca insan hala buna inanarak yaşamlarını sürdürmektedir. Dahası, bazı aklı evveller ortaya çıkıp, dinlerin kutsal metinlerine ve onların tefsirlerine dayanarak “Dünya düzdür” dediğinde hala taraftar bulabilmektedir. Çünkü bu yanlışlanmış evren anlayışına rağmen, buna dayanan “Güneş her gün doğar ve batar” bilgisi doğruymuşçasına okullarda, ders kitaplarında, sokakta, televizyonlarda sorgusuz sualsiz telaffuz edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder